Minda Tajdid adalah sebuah laman yang menyajikan karya-karya penulisan ilmiah dan berkualiti khususnya topik berkaitan agama Islam. Penulis yang dipilih untuk menyumbangkan karya adalah dari kalangan mereka yang berkredebiliti dalam mengulas sesuatu topik dan berpegang kepada amanah ilmiah.

Karya-karya yang dihidangkan ini diharapkan mampu membentuk cara fikir yang betul serta mencetuskan perubahan dan pembaharuan dalam minda pembaca. Seterusnya dapat membimbing kepada pengamalan agama yang tepat dan penghayatan yang tinggi bagi seseorang melayari kehidupannya sebagai seorang muslim yang selari dengan al-Quran dan sunnah.

Logo Minda Tajdid adalah gabungan lakaran huruf jawi “mim” (م) dan “ta”(ت) yang merupakan simbolik kepada perkataan Minda Tajdid.

Di bahagian tengah logo terdapat simbol mata pena yang menggambarkan isi kandungan utama Minda Tajdid adalah himpunan karya-karya penulisan yang ditulis secara ilmiah dan berkualiti.

Warna kuning keemasan pula adalah simbolik kepada tinta (dakwat) emas yang membawa maksud penulisan yang bernilai tinggi dan perlu diberikan perhatian.